Pasztet z zielonej soczewicy z brokułami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smacznie z zdrowo.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g soczewicy zielonej
    1/2 szklanki płatków jaglanych
    duża cebula / olej rzepakowy do smażenia
    3 jajka
    1/2 szklanki oleju rzepakowego

    450 g brokuły różyczki mrożone

    5-6 łyżek sosu sojowego ciemnego
    3 łyżki czubricy zielonej
    łyżka czosnku niedźwiedziego
    1/3 łyżki pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą

    smalec do wysmarowania foremek

Pasztet z zielonej soczewicy z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namoczyć ok 1 godz. Ugotować do miękkości bez soli.
    Płatki jaglane przepłukać pod bieżącą woda. Zalać wrzątkiem i pozostawić , żeby napęczniały.
    Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
    Soczewice rozdrobnić przy pomocy blendera. Dodać płatki , cebulkę , jajka , olej ,sos sojowy , zioła , pieprz i dokładnie wyrobić .
    Foremki wysmarować smalcem .
    Na dno foremek położyć połowę masy i poukładać mrożone brokuły.
    Przykryć pozostałą masą . Docisnąć , wyrównać.
    Pieczenie 180 stopni - ok 50 min.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy