Pasztet z Żółtej Cukinii

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Jest pyszny, lepszy od mięsnego. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duża i 1 średnia cukinia
    3-4 średnie młode marchewki
    1 duża cebula
    1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
    100 g goudy
    100 g grojera
    4 jajka
    około 1,5 szklanki bułki tartej
    pieprz, sól, majeranek, ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z żółtej cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ścieramy cukinię na grubych oczkach 1. Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na sicie. Po 20 minutach odciskamy dokładnie cukinię z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małej ilości tłuszczu. Oba sery ścieramy na dużych oczkach.
    Cebulę, ser, pietruszkę i rozbełtane jajka dodajemy do cukinii, doprawiamy i zagęszczamy bułką tartą.
  • 2. Keksówkę o długości 30 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ją masą z cukinii, lekko uciskając.
    Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut, sprawdzamy patyczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kabaczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować