Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dziś coś zupełnie innego- pasztet z mocną nutą wędzonego kurczaka i dużą ilością aromatycznego domowego koperku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    · duży kurczak
    · 4 duże wędzone udka kurczaka
    · 0,6 kg wątróbki drobiowej
    · 2 marchewki
    · pietruszka
    · 2 liście laurowe
    · kilka ziaren ziela angielskiego
    · sól ok. 1 łyżki
    · pieprz ok. 1 łyżeczki
    · olej rzepakowy do smażenia
    · 1 bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania kurczaka
    · gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
    · 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    · kilka kropel tabasco
    · śmietana 18% - 200 g
    · 4 łyżki octu balsamicznego
    · 1/2 szklanki oleju rzepakowego
    · 6 jajek
    · 7 łyżek wywaru z gotowania kurczaka
    · 2 pęczki koperku
    · 1 cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem 1. Kurczaka razem z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim gotujemy do miękkości. Wystudzonego obieramy z kości. Wędzone udka również pozbawiamy kości. Wątróbkę razem z pokrojoną w piórka cebulą smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Mięso z kurczaka, udek, wątróbkę z cebulą, marchewkę i pietruszkę mielimy dwukrotnie w maszynce. Do masy mięsnej dodajemy namoczoną bułkę, śmietanę, olej, jajka, wywar z gotowania kurczaka oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem, octem, tabasco, papryką oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przekładamy do 2 silikonowych keksówek. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować