Pasztet z prawdziwkami i imbirem

0 (0 ocen)

  • Średni

Tradycyjny pasztet na Wielkanoc w nowym wydaniu

  • Średni

Składniki:


  • - surowy boczek wieprzowy (bez skóry): 1 kilogram
    - cebula: 100 gramów
    - wieprzowina: 200 gramów
    - cielęcina: 200 gramów
    - wołowina: 200 gramów
    - wątróbki cielęce: 100 gramów
    - kajzerka: 2 sztuki
    - prawdziwki: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - słonina wieprzowa (pokrojona w plastry): 100 gramów
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy do smaku: 1 szczypta
    - ziele angielskie, majeranek, mielony imbir do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z prawdziwkami i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości (gdy mięso będzie zbyt suche dodać trochę wody). Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki, kajzerki, doprawić solą oraz pieprzem i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone i ugotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony i imbir.
    Formę na pasztet wysmarować tłuszczem, boki i spód wyłożyć plastrami słoniny a następnie oprószyć bułką tartą.
  • 3. Gotową masę przełożyć do formy, dobrze ubić (tak aby pozbyć się ewentualnych pęcherzów powietrza) i piec ok. 1 godziny w temperaturze 200C.
    Po wystudzeniu wyjąć z formy i pokroić w plastry.

    Składniki na około 1 kg pasztetu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować