Pasztet z przyprawą gyros

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kucharzeniu coraz częściej uczestniczy mój 3-letni synuś.

Składniki:

  • ● 60 dag fileta z kurczaka
    ● 10 dag wątróbek drobiowych
    ● duża cebula
    ● 3 duże ząbki czosnku
    ● przyprawa gyros
    ● 2 jajka
    ● kajzerka
    ● mleko do namoczenia bułki
    ● olej
    ● majeranek
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet z przyprawą gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Obficie oprószamy przyprawą gyros.Smażymy na oleju. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy majerankiem.
  • 2. Wątróbki myjemy, dodajemy do mięsa, mieszamy i chwilę smażymy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kajzerkę kroimy
    i moczymy w mleku.
  • 3. Mięso z wątróbką miksujemy z odciśniętą bułką i żółtkami. Mieszamy z ubitymi białkami. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekładamy do natłuszczonej keksówki (dł. 20 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temp. 175 °C z termoobiegiem.

Porady

RADY M. Wysockiej Pasztet powinien być dosyć mocno zrumieniony, ewentualnie pieczemy 5-10 minut dłużej. Można wyjąć go z formy i pokroić dopiero wtedy, gdy zupełnie wystygnie (najlepiej następnego dnia).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować