Pasztet z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. W garnku doprowadzam do wrzenia ok 2 l wody z 1 łyżeczką białego octu. Kiedy woda zaczyna się gotować wrzucam do niej pieczarki, ponownie zagotowuję i gotuję ok 1 min. Następnie odcedzam pieczarki i pozostawiam do lekkiego ostudzenia.
Sparzone pieczarki, cebulę i ugotowane jajka przekręcam przez maszynkę lub miksuję w misie blendera.
Do zmielonej masy dodaję rozmącone jajko, bułkę tartą, kaszę mannę, natkę pietruszki i sok z cytryny, dokładnie mieszam. Doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.
Gotową masę na pasztet przekładam do formy keksowej,wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch masy układam wiórki masła.
Pasztet piekę do tzw. suchego patyczka, ok 60min. w 180'C.
Podaję schłodzony.
Komentarze