Pasztet z selera

4.51 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Robię go dla moich dwóch córek, które są wegetariankami.

Składniki:

  • ● 1 kg selera
    ● 2 średnie cebule
    ● kostka margaryny
    ● 5 jajek
    ● 1,5 szkl. bułki tartej
    ● 0,5 szkl. kaszy manny
    ● 2 kostki rosołowe grzybowe lub warzywne
    ● 3-4 ząbki czosnku
    ● sól, pieprz
    ● ostra mielona papryka
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selery obieramy, myjemy
    i kroimy w ćwiartki. Gotujemy
    30 minut. Wyjmujemy, studzimy
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Cebule i czosnek
    obieramy, ścieramy na
    tarce i dodajemy do selera.
  • 2. Zagotowujemy szklankę
    wody. Wkładamy margarynę, kostki i warzywa. Gotujemy
    ok. 20 minut na małym
    ogniu. Studzimy. Do masy
    dodajemy jajka, kaszę mannę
    i bułkę tartą. Wyrabiamy.
    Doprawiamy do smaku solą,
    pieprzem i papryką.
  • 3. Podłużną formę wykładamy
    papierem do pieczenia.
    Wkładamy masę selerową.
    Pieczemy ok. 1,5 godziny
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 180 °C, aż pasztet
    się przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować