Pasztet z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selery obieramy, myjemy
i kroimy w ćwiartki. Gotujemy
30 minut. Wyjmujemy, studzimy
i ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebule i czosnek
obieramy, ścieramy na
tarce i dodajemy do selera.
2.Zagotowujemy szklankę
wody. Wkładamy margarynę, kostki i warzywa. Gotujemy
ok. 20 minut na małym
ogniu. Studzimy. Do masy
dodajemy jajka, kaszę mannę
i bułkę tartą. Wyrabiamy.
Doprawiamy do smaku solą,
pieprzem i papryką.
3.Podłużną formę wykładamy
papierem do pieczenia.
Wkładamy masę selerową.
Pieczemy ok. 1,5 godziny
w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 180 °C, aż pasztet
się przyrumieni.
Komentarze