Przyznam szczerze, że trochę się bałam tego eksperymentu, ale o dziwo pasztet jest bardzo smaczny i przypadł do gustu rodzinie. Cały jego aromat tkwi w koperku:)
30 min
Składniki:
300 g żółtej soczewicy
1 mała czerwona papryka
1 marchewka
1 cebula
Kawałek pora
kawałek selera
200 g pieczarek
150g żółtego sera
4 jajka
3 łyżki pestek słonecznika
1 ząbek czosnku
Pęczek koperku
1/3 szklanki bułki tartej
Sól, pieprz
Szczypta curry lub kurkumy
Pasztet z soczewicy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę namoczyć. Odlać wodę, zalać nową i ugotować do miękkości, ma się całkowicie rozpadać. Pieczarki obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na patelni. Pora, paprykę, czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, a seler i marchew - zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć razem, aż lekko zmiękną. Jajka roztrzepać, ser zetrzeć na drobnych oczkach, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Masę dokładnie wyrobić na koniec dodać przyprawy i posiekany koperek. Przełożyć do jednej dużej keksówki lub do dwóch mniejszych wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut.
Komentarze