Pasztet z soczewicy z warzywami

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Przyznam szczerze, że trochę się bałam tego eksperymentu, ale o dziwo pasztet jest bardzo smaczny i przypadł do gustu rodzinie. Cały jego aromat tkwi w koperku:)

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g żółtej soczewicy
    1 mała czerwona papryka
    1 marchewka
    1 cebula
    Kawałek pora
    kawałek selera
    200 g pieczarek
    150g żółtego sera
    4 jajka
    3 łyżki pestek słonecznika
    1 ząbek czosnku
    Pęczek koperku
    1/3 szklanki bułki tartej
    Sól, pieprz
    Szczypta curry lub kurkumy
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Pasztet Ser

Pasztet z soczewicy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę namoczyć. Odlać wodę, zalać nową i ugotować do miękkości, ma się całkowicie rozpadać. Pieczarki obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na patelni. Pora, paprykę, czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, a seler i marchew - zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć razem, aż lekko zmiękną. Jajka roztrzepać, ser zetrzeć na drobnych oczkach, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Masę dokładnie wyrobić na koniec dodać przyprawy i posiekany koperek. Przełożyć do jednej dużej keksówki lub do dwóch mniejszych wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować