Pasztet z mięsa rosołowego

5 (1 ocen)

Często zostaje mi mięso z niedzielnego rosołu, dlatego mrożę je, a gdy mam wystarczająco dużo piekę pasztet.

Składniki:

  • Na 1 małą keksówkę:
    700g mięsa rosołowego
    70g suszonych grzybów
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    pół szklanki suszonej żurawiny
    1 jajko
    sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    tłuszcz (np. margaryna) i bułka tarta do wysmarowania formy

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z mięsa rosołowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namaczamy całą noc w wodzie. Odcedzamy i mielimy wraz z mięsem rosołowym, cebulą i czosnkiem. Dodajemy suszoną żurawinę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i raz jeszcze wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (powinno wyjść tak do 3/4 wysokości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 1 godzinę, po czym studzimy w uchylonym min. godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować