PASZTET MARCHEWKOWO - JAJECZNY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pasztet z marchewki przeważnie przygotowuję na Święta Wielkanocne, jest delikatny, warzywny i lekko słodkawy. Z jajkiem w środku smakuje rewelacyjnie a podany do pieczywa z sosem chrzanowym jest bardzo pyszny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg marchewki
    1 litr bulionu
    1 łyżka masła
    1 opakowanie 450 g mrożonych warzyw ( kalafior, brokuł )
    1/2 puszki groszku
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
    1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
    sok z 1 cytryny
    2 łyżki gęstej śmietany
    pęczek natki pietruszki
    dodatkowo 4 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pasztet

Pasztet marchewkowo - jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fim33b 1. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie odcedzamy i mielimy blenderem na gładką papkę.
    Mrożonkę warzywną odmrażamy i podpiekamy na łyżce masła do momentu aż płyny odparują.
    Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew, odcedzony groszek, warzywa, mąki, pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
  • image-0yyq824 2. Formę keksową ( 25/13) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy pasztet warzywny. W środek wciskamy jajka.
  • image-01ih2rp 3. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 - 180 *C, wstawiając formę z pasztetem na blaszkę wypełnioną wodą.
  • image-092wqpr 4. Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy pasztet, ściągamy folię aluminiową i chłodzimy go kilka godzin w lodówce. Zimny kroimy na kawałki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.89 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet jajeczny

4.89 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasztet jajeczny

ilka Świetny do chleba nie tylko na Święta.

To może cię zainteresować