Pasztet z marchewki przeważnie przygotowuję na Święta Wielkanocne, jest delikatny, warzywny i lekko słodkawy. Z jajkiem w środku smakuje rewelacyjnie a podany do pieczywa z sosem chrzanowym jest bardzo pyszny.
2 godz.
Składniki:
1 kg marchewki
1 litr bulionu
1 łyżka masła
1 opakowanie 450 g mrożonych warzyw ( kalafior, brokuł )
1/2 puszki groszku
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sok z 1 cytryny
2 łyżki gęstej śmietany
pęczek natki pietruszki
dodatkowo 4 jajka ugotowane na twardo
Pasztet marchewkowo - jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Następnie odcedzamy i mielimy blenderem na gładką papkę.
Mrożonkę warzywną odmrażamy i podpiekamy na łyżce masła do momentu aż płyny odparują.
Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew, odcedzony groszek, warzywa, mąki, pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny i przyprawy. Delikatnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
2.Formę keksową ( 25/13) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy pasztet warzywny. W środek wciskamy jajka.
3.Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 - 180 *C, wstawiając formę z pasztetem na blaszkę wypełnioną wodą.
4.Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy pasztet, ściągamy folię aluminiową i chłodzimy go kilka godzin w lodówce. Zimny kroimy na kawałki. Smacznego.
Komentarze