Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami

4.51 (174 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Mój pasztet jest z mięsa z kurczaka z warzywami i suszonymi grzybami.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • • 1 kurczak
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 1/2 selera
    • 1/2 pora
    • 1 duża cebula
    • sól, pieprz
    • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego
    • 30 g grzybów suszonych
    • 2 bułki kajzerki
    • 5 jajek
    • gałka muszkatołowa do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasztet

Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy.
    • Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić.
    • Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, dokładnie odcisnąć z wody.
    • Po wystygnięciu oddzielić mięso kurczaka od kości i zmielić je razem z grzybami i bułkami.
    • Całość wymieszać z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    • Mięso włożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką keksówek i wygładzić powierzchnię mokrą ręką. Z tej porcji wychodzą dwa pasztety.
    • Piec 30 minut w temperaturze 200 st.C.

Porady

Pasztety robimy zawsze z gotowanego, mielonego mięsa z dodatkami typu wątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować