Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy.
• Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić.
• Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, dokładnie odcisnąć z wody.
• Po wystygnięciu oddzielić mięso kurczaka od kości i zmielić je razem z grzybami i bułkami.
• Całość wymieszać z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
• Mięso włożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką keksówek i wygładzić powierzchnię mokrą ręką. Z tej porcji wychodzą dwa pasztety.
• Piec 30 minut w temperaturze 200 st.C.
Porady
Pasztety robimy zawsze z gotowanego, mielonego mięsa z dodatkami typu wątróbka, boczek, słonina, grzyby, warzywa, suszone owoce i orzechy.
Komentarze