Pół szklanki kaszy gryczanej
400 g podrobów wieprzowych (płucka , serce)
500 g wątróbki drobiowej
mięso z rosołu (u mnie z jednego udka)
3 jajka
3-4 łyżki bułki tartej
3-4 łyżki kaszy manny
duża cebula
3 łyżki oleju
przyprawy jakie lubimy (u mnie sól i pieprz)
Pasztet z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w 1 szklance wody z dodatkiem soli i wystudzić.
Podroby ugotować, aż będą miękkie.
Cebulę pokroić w talarki podsmażyć na oleju i po chwili dodać umyte wątróbki (koniecznie usunąć żółć gdyby była), dusić do miękkości,posolić, wytworzony sos pozostawić.
Mięso z rosołu oddzielić od kości, skórki usunąć.
2.Wszystkie składniki zmielić na drobnym sitku, dodać jajka,bułkę tartą i kaszę manną oraz sosik z duszenia wątróbki,przyprawy do smaku.
Dokładnie wyrobić, wyłożyć do natłuszczonej keksówki lub foremek aluminiowych.
Piec w 180 *C ok. 45 minut
Porady
Pasztet jest dosyć chudy,zdrowszy od kupionego,zawiera blonnik z kaszy, której wcale nie wyczuwa się w smaku.
Komentarze