Pasztet z kaszą gryczaną

4.51 (150 ocen)

Lekki pasztet

Składniki:

  • Pół szklanki kaszy gryczanej
    400 g podrobów wieprzowych (płucka , serce)
    500 g wątróbki drobiowej
    mięso z rosołu (u mnie z jednego udka)
    3 jajka
    3-4 łyżki bułki tartej
    3-4 łyżki kaszy manny
    duża cebula
    3 łyżki oleju
    przyprawy jakie lubimy (u mnie sól i pieprz)
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dodatki Pasztet

Pasztet z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w 1 szklance wody z dodatkiem soli i wystudzić.
    Podroby ugotować, aż będą miękkie.
    Cebulę pokroić w talarki podsmażyć na oleju i po chwili dodać umyte wątróbki (koniecznie usunąć żółć gdyby była), dusić do miękkości,posolić, wytworzony sos pozostawić.
    Mięso z rosołu oddzielić od kości, skórki usunąć.
  • 2. Wszystkie składniki zmielić na drobnym sitku, dodać jajka,bułkę tartą i kaszę manną oraz sosik z duszenia wątróbki,przyprawy do smaku.
    Dokładnie wyrobić, wyłożyć do natłuszczonej keksówki lub foremek aluminiowych.
    Piec w 180 *C ok. 45 minut

Porady

Pasztet jest dosyć chudy,zdrowszy od kupionego,zawiera blonnik z kaszy, której wcale nie wyczuwa się w smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować