Pasztet z kaczki z bakaliami

0 (0 ocen)

Bardzo często piekę różne pasztety, tym razem upiekłam z mięsa kaczki oraz z dodatkiem suszonej śliwki i żurawiny. Wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, ma lekki słodki posmak suszonych owoców. Domowy pasztet smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu.

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów
    300 gram wątróbki indyczej
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Kawałek pora
    1 duża cebula
    3 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    8 ziaren pieprzu
    majeranek
    Sól, pieprz
    Domowa jarzynka
    2 kajzerki
    2 jajka
    100 gram suszonej żurawiny
    100 gram suszonych śliwek
    150 ml. wywaru z gotowanej kaczki
    Olej do smażenia
    Foremki aluminiowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kanapki Pasztet

Pasztet z kaczki z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę dzielimy na mniejsze kawałki, marchewki, pietruszkę oraz selera obieramy, przekładamy razem z kaczką do większego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Cebule obieramy, kroimy w pióra podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Na tłuszczu po smażeniu cebuli podsmażamy wątróbkę, pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzone mięso z kaczki oddzielamy od skóry i kości, kajzerki namaczamy w wodzie , odciskamy. Mięso z kaczki, podsmażoną cebulę i wątróbkę, marchewki, selera, pietruszkę i namoczoną bułkę mielimy na sitku o drobnych oczkach. Wszystko przekładamy do miski, wbijamy jajka, wlewamy wywar z mięsa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem, masę dokładnie wyrabiamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki, razem z suszoną żurawiną sparzmy gorącą wodą, dodajemy do masy i ponownie wyrabiamy. Przekładamy do foremek aluminiowych i wyrównujemy wierzch maczając łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet pozostawiamy do ostudzenia i wstawiamy do lodówki, kroimy schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować