Pasztet z fasoli z grzybami

4.51 (166 ocen)

  • 2 godz.

Idealny na wigilię i nie tylko - pyszny pasztet wegetariański

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
    2 marchewki
    1 cebula
    5 pieczarek
    garść suszonych opieńków (lub innych suszonych grzybów)
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła klarowanego
    Bułka tarta, masło - do wysmarowania formy
    sól, płatki chilli
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z fasoli z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w paski i udusić na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Ważne, aby odparowała cała woda. Marchewki obrać, drobno pokroić, zalać minimalną ilością wody i gotować, aż zmięknie. Fasolę odsączyć z zalewy, dokładnie wypłukać. Do miski wrzucić fasolę, pieczarki z cebulą, marchewkę, obrane i pokrojone w plastry ząbki czosnku. Posolić, dodać szczyptę płatków chilli i zblendować na gładką masę (można zmielić w maszynce). Posmakować i ewentualnie doprawić, dodać jajka, wymieszać dokładnie. Formę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wlać masę. Wierzch masy również oprószyć bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. półtorej godziny (aż wierzch się spiecze). Odstawić do ostygnięcia i dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić. Znakomicie smakuje z ćwikłą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować