Pasztet z dziczyzną, prażoną cebulą i płatkami czosnku

5 (1 ocen)

Przepyszny pasztet, miękki i wilgotny w środku, a prażona cebulka i czosnek dodały mu wyjątkowego smaku. Polecam !!

Składniki:

  • ok. 1 kg mięsa z dziczyzny
    • 700 g łopatki wieprzowej
    • 800 g boczku świeżego + 200 g w plastrach do wyłożenia foremek
    • 500 g wątróbki drobiowej
    • 6 jajek
    • 6 - 7 kajzerek
    • 4 większe cebule
    • 7 dużych ząbków czosnku
    • masło klarowane do smażenia, zamiennie może być smalec
    • włoszczyzna bez pora + dodatkowa cebula
    • sól, pieprz świeżo mielony, 2 spore łyżki majeranku
    • po 5 ziaren ziela angielskiego i jałowca utarte w moździerzu
    • płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z dziczyzną, prażoną cebulą i płatkami czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gj8j92 1. Mięso i boczek pokroić na małe kawałki, obsmażyć na tłuszczu, gotowe przełożyć do garnka w którym będzie się dusić.
    Do mięsa dodać obraną włoszczyznę, pokrojoną w pióra cebulę, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, zalać osolonym wrzątkiem aby tylko przykryło i dusić na małym ogniu do miękkości.
    W tym czasie usmażyć wątróbkę i odstawić.
    Miękkie mięso wyjąć z wywaru, po całkowitym przestudzeniu trzykrotnie zmielić razem z wątróbką i namoczonymi, odciśniętymi bułkami.
    Cebule drobno posiekać, wrzucić na gorący tłuszcz, posolić i zrumienić na złoty kolor.
  • image-05jgwdx 2. W tym samym czasie na mniejszej patelni zrumienić pokrojony w płatki czosnek, również posolić i odstawić do przestudzenia.
  • image-28h0pm7 3. Kiedy stygnie nam cebula i czosnek możemy zabrać się za dokończenie zmielonego mięsa.
    Do farszu dodać żółtka jajek, wyrabiać ręcznie doprawiając do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową, utartym w moździerzu jałowcem i zielem angielskim, na koniec delikatnie wymieszać z pianą z ubitych białek.
    Teraz dodać wystudzoną cebulę i płatki czosnku, wymieszać.
  • image-19m7386 4. Dna foremek keksówek wyłożyć plastrami boczku, nałożyć farsz do 3/4 wysokości, wierzch posypać kawałkami boczku.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godziny w 180 stopniach, do ładnego zrumienienia.
    Z podanych proporcji wyszło mi 4 podłużne pasztety.
  • 5. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować