Przepyszny pasztet, miękki i wilgotny w środku, a prażona cebulka i czosnek dodały mu wyjątkowego smaku. Polecam !!
Składniki:
ok. 1 kg mięsa z dziczyzny
• 700 g łopatki wieprzowej
• 800 g boczku świeżego + 200 g w plastrach do wyłożenia foremek
• 500 g wątróbki drobiowej
• 6 jajek
• 6 - 7 kajzerek
• 4 większe cebule
• 7 dużych ząbków czosnku
• masło klarowane do smażenia, zamiennie może być smalec
• włoszczyzna bez pora + dodatkowa cebula
• sól, pieprz świeżo mielony, 2 spore łyżki majeranku
• po 5 ziaren ziela angielskiego i jałowca utarte w moździerzu
• płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej
Pasztet z dziczyzną, prażoną cebulą i płatkami czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i boczek pokroić na małe kawałki, obsmażyć na tłuszczu, gotowe przełożyć do garnka w którym będzie się dusić.
Do mięsa dodać obraną włoszczyznę, pokrojoną w pióra cebulę, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, zalać osolonym wrzątkiem aby tylko przykryło i dusić na małym ogniu do miękkości.
W tym czasie usmażyć wątróbkę i odstawić.
Miękkie mięso wyjąć z wywaru, po całkowitym przestudzeniu trzykrotnie zmielić razem z wątróbką i namoczonymi, odciśniętymi bułkami.
Cebule drobno posiekać, wrzucić na gorący tłuszcz, posolić i zrumienić na złoty kolor.
2.W tym samym czasie na mniejszej patelni zrumienić pokrojony w płatki czosnek, również posolić i odstawić do przestudzenia.
3.Kiedy stygnie nam cebula i czosnek możemy zabrać się za dokończenie zmielonego mięsa.
Do farszu dodać żółtka jajek, wyrabiać ręcznie doprawiając do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową, utartym w moździerzu jałowcem i zielem angielskim, na koniec delikatnie wymieszać z pianą z ubitych białek.
Teraz dodać wystudzoną cebulę i płatki czosnku, wymieszać.
4.Dna foremek keksówek wyłożyć plastrami boczku, nałożyć farsz do 3/4 wysokości, wierzch posypać kawałkami boczku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godziny w 180 stopniach, do ładnego zrumienienia.
Z podanych proporcji wyszło mi 4 podłużne pasztety.
Komentarze