Pierwszy raz piekłam warzywny pasztet i na pewno nie ostatni.Z przepisu wyszło mi dwie foremki pasztetu.Jest bardzo pyszny.Możemy go podać na gorąco lub na zimno.
1 godz. 40 min
Składniki:
4 szklanki startej na dużych oczkach cukinii
40 dag pieczarek
5 jajek
półtorej szklanki bułki tartej
1 ząbek czosnku
2 średnie cebule
3 średnie marchewki
20 dag sera żółtego
olej do smażenia
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego koperku
sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
bułka tarta ( do posypania foremek )
olej (do posmarowania foremek i pasztetu )
2 foremki aluminiowe ( o pojemności 1 litr każda )
Pasztet z cukinii i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy,obieramy,usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie odmierzamy 4 szklanki i odciskamy z nadmiaru soku.
2.Marchewki myjemy,osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek obieramy,następnie drobno kroimy.Pieczarki obieramy,płuczemy,dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy,dodajemy pieczarki i marchewkę,smażymy przez kilka minut cały czas mieszając.Warzywa powinny trochę zmięknąć.Studzimy.
4.Odciśniętą cukinię przekładamy do miski,wbijamy jajka,dodajemy bułkę tartą,przesmażone i ostudzone warzywa z pieczarkami,koperek,zioła prowansalskie,paprykę w proszku,ser żółty ,dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Foremki aluminiowe smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą.Do tak przygotowanych foremek przekładamy masę warzywną,lekko ubijamy.Pasztet z wierzchu smarujemy olejem.
6.Pasztet pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze