Pasztet z cielęciny z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy ok. godziny.
Cebulę obieramy i siekamy.
Wątróbkę oczyszczamy.
2.Mięso i boczek kroimy
w kostkę i zalewamy szklanką wody. Dodajemy cebulę, liść,
ziele i grzyby (z wodą, w której
się moczyły). Dusimy ok. godziny.
Dodajemy wątróbkę
i dusimy. Po 15 minutach zdejmujemy
z ognia. Mięso, bo czek i wątróbkę wyjmujemy.
W wywarze moczymy bułkę.
3.Mięso, boczek, wątróbkę
i bułkę mielimy 3-krotnie. Dodajemy
jajka, doprawiamy
i dokładnie mieszamy. Masę
przekładamy do natłuszczonej
formy i pieczemy ok. godziny
w temp. 180 °C.
4.Sos chrzanowy: chrzan
myjemy i obieramy. Ścieramy
na tarce o małych oczkach.
Mieszamy z gorącym bulionem
i śmietaną. Ugotowane
na twardo żółtka przecieramy
i mieszamy z masą chrzanową.
Doprawiamy solą, cukrem
i sokiem z cytryny. Podajemy
do pasztetu.
Komentarze