Pasztet wieprzowy z żurawiną

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz.

Pasztet z surowego mięsa wieprzowego z suszoną żurawiną

  • 2 godz.

Składniki:

  • mięso wieprzowe 80 dag
    wątroba wieprzowa 25 dag
    wino białe wytrawne 100 ml
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku
    cebula 2 sztuki
    czosnek 3 ząbki
    jajka 2 sztuki
    mąka ziemniaczana 1 łyżka
    mleko 180 ml
    natka pietruszki suszona 2 łyżki
    żurawina suszona 3/4 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i wątrobę oczyścić, opłukać i zemleć w maszynce do mięsa.
    Polać winem, posolić, popieprzyć, posypać gałką.

    Cebulę i czosnek posiekać i wymieszać z mięsem.
    Wbić jajka, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem, natkę i żurawinę. Dokładnie wymieszać, można jeszcze doprawić do smaku.

    Masę mięsną ułożyć w formie, wstawić do naczynia z wodą i piec przez około 1,5 godziny w temp. 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować