Pasztet wieprzowy z pistacjami

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jeśli w tym roku nie robiliście to postarajcie się zrobić w przyszłym roku. Ja staram się kombinować w pasztetach ale robię nie więcej jak jeden mały, gdyż większej ilości byśmy nie przejedli a wolę zjeść świeży. W tym roku zrobiłam z wieprzowego mięsa z dodatkiem drobiowej wątróbki i z dodatkiem pi

Składniki:

  • 140 g świeżego boczku( bez skóry)
    330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę)
    250 g karczku
    120 g wątróbki drobiowej
    0,5 łyżki masła klarowanego
    80 g marchewki
    30 g pietruszki
    30 g selera
    60 g cebuli
    3 kulki ziela angielskiego
    1 liść laurowy(większy)
    5 ziarenek pieprzu czarnego
    1 bułka czerstwa ( nie dmuchana)
    2 jajka
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    40 g pistacji
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowy z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć bułkę. Pozostawić do schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut przed mieleniem na sitko by trochę odciekło. Razem z wątróbką zmielić maszynką do mielenia mięsa 3 razy na drobnych oczkach. Do mięsnej masy dodać żółtka doprawić dosyć pikantnie do smaku i energicznie wymieszać ( ja to robię robotem z końcówką do ucierania około 4-5 minut). Na końcu dodać pistacje oraz ubite na sztywno białka. Ponownie ale tym razem delikatnie wymieszać. Przełożyć do prostokątnej aluminiowej foremki. Piec w 180 stopniach 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować