Pasztet wieprzowy z golonki i wątróbki

4.5 (167 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Kolejny bardzo smaczny pasztet.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 30 dkg. wątróbki wieprzowej
    70 dkg. chudego mięsa z golonki
    4 ząbki czosnku
    pół cebuli
    kilka cienkich plasterków słoniny
    3 jajka, (z białek ubić pianę)
    4 łyżki tartej bułki,
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
    1 łyżeczka suszu bazylii,
    3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
    1 łyżeczka tymianku,
    dobra garść majeranku przetartego.
    zmielone - liść laurowy i ziele angielskie
    pieprz kolorowy
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowy z golonki i wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę smażymy a mięso z golonki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane i ostudzone mięso oraz czosnek, cebulę i wątróbkę zmielić przez sitko 2,5mm, później dodać :
    3 jajka, (z białek ubić pianę)
    4 łyżki tartej bułki,
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
    1 łyżeczka suszu bazylii,
    3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
    1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
    1 łyżeczka tymianku,
    dobra garść majeranku przetartego.
    zmielone - liść laurowy i ziele angielskie
    pieprz kolorowy
    Dobrze wszystko wymieszać, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym po to żeby mięso ubiło się jeszcze. Układamy kilka cienkich pasków słoniny i pieczemy 60 minut przy 180 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować