Pasztet wieprzowy z golonki i wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę smażymy a mięso z golonki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane i ostudzone mięso oraz czosnek, cebulę i wątróbkę zmielić przez sitko 2,5mm, później dodać :
3 jajka, (z białek ubić pianę)
4 łyżki tartej bułki,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka suszu bazylii,
3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka tymianku,
dobra garść majeranku przetartego.
zmielone - liść laurowy i ziele angielskie
pieprz kolorowy
Dobrze wszystko wymieszać, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie dobrze wymieszane mięso, szczelnie i równo, potem bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym po to żeby mięso ubiło się jeszcze. Układamy kilka cienkich pasków słoniny i pieczemy 60 minut przy 180 st.C.
Komentarze