Pasztet wieprzowo - drobiowy

4.5 (192 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso wieprzowe - 1 kg.
    serce wieprzowe - 30 dag
    podgardle - 50 dag.
    ścinki ze schabu - 30 dag.
    skórki wieprzowe - 50 dag.
    wątróbki z kaczki - 50 dag.
    bułka tarta 4 łyżki
    białka z 6 jajek - ubić i dodać podczas końcowego mieszania
    cebula 1 szt.
    sól 1 łyżka
    3 łyżki duże suszonej włoszczyzny,
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
    1 łyżeczka suszonej bazylii,
    1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
    dobra garść majeranku przetartego.
    domowa pasta rosołowa 2 łyżki
    liść laurowy 6-7 szt.
    ziele angielskie 10-12 ziaren
    pieprz kolorowy tłuczony do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Pasztet

Pasztet wieprzowo - drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa, skórki, cebulę, suszoną włoszczyznę, domową pastę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą (2 litry), dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy do miękkości mięs, wątrobę parzymy 15 - 20 minut w gorącym wywarze. Po ugotowanie się mięs, wyjmujemy je do misy i studzimy. Ostudzone mięsa wraz z wątróbkami mielimy przez sitko 2,5mm, później dodajemy ubitą pianę z białek, bułkę tartą i pozostałe przyprawy, wszystkie składniki dobrze mieszamy. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy układamy równomiernie pasztet, równamy wierzch. Bierzemy napełnioną formę i z 3-4 razy dobrze stuknąć na czymś twardym, po to żeby mięso w formie dobrze się ułożyło. Na wierzch pasztetu układamy cienkie paski słoniny. posypujemy gniecionym kolorowym pieprzem i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczony pasztet studzimy, wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Ja wywar z gotowanych mięs wykorzystałam do zrobienia białej kaszanki, parzyłam w nim kasze. W kuchni nie może się nic zmarnować. Z podanego przepisu wyszła 1 foremka duża keksowa pasztetu oraz pozostałym pasztetem napełniłam 6 słoiczków 250 ml i za pasteryzowałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować