Pasztet wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika, podgardle i wątrobę gotujemy do miękkości. Słoninę zaparzamy 15 min. w wrzącej wodzie ( może być ta sama woda co obgotowujemy mięso). Warzywa także gotujemy na miękko. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie a następnie gotujemy na miękko. Po ostygnięciu oddzielamy mięso od kości i mielimy wszystko razem na maszynce o gęstym sitku. Dodajemy jajka, mannę i doprawiamy do smaku. Mieszamy wszystko dokładnie razem, Szykujemy brytfanny wyłożone papierem do pieczenia. Surowy pasztet wkładamy 3/4 blachy ( keksuwki) i na wierzch układamy kilka plasterków smalcu. Dzięki temu nie będzie za suchy. Pieczemy ok.1,5 godz. w temp. 180 stopni. Gdy jest dobrze upieczony powinien się zarumienić.
Komentarze