Pasztet wielkanocny

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Najlepiej smakuje z chrzanem

  • 60 min

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    100g wątróbek drobiowych
    2 filety z kury
    2 marchewki
    1 seler
    1 pietruszka (korzeń)
    1 por
    1 cebula
    1 łyżka przyprawy warzywnej do potraw
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    pół łyżeczki soli

    1 kajzerka
    2 jajka surowe
    pół łyżeczki przyprawy do mięs
    pół łyżeczki soli
    pół łyżeczki pieprzu
    natka pietruszki

    6 jajek ugotowanych na twardo
    4 cieńkie parówki
    3-4 łyżki pokrojonego w kostkę boczku

    margaryna do wysmarowania foremek
    2 foremki aluminiowe
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Przystawki Pasztet

Pasztet wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki oczyścić z błonek i żyłek, filet z kury pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużego garnka, dodać warzywa, przyprawy i zalać zimną wodą. Gotować ok. 45 min. Następnie wyjąć mięso i warzywa, w wywarze namoczyć kajzerkę, po 5 min. wyjąć i delikatnie odcisnąć. Wywar przelać przez sitko i zostawić.
    Ugotowane mięso, warzywa i kajzerkę zmielić w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera. Zmielone składniki przełożyć do miski, dodać mięso mielone, 2 surowe jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do mięs, sól i pieprz. Całość wymieszać na jednolitą masę.
    Foremki wysmarować margaryną, dno posypać bułką tartą, przełożyć część masy, następnie w każdej foremce na środku ułożyć po 3 ugotowane jajka, a po bokach parówki, przykryć pozostałą częścią masy. Wierzch pasztetu dobrze uklepać łyżką, posypać boczkiem.
    Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 70 minut, aż wierzch zbrązowieje.
    Przed podaniem wystudzić. Smacznego!

Porady

Wywar można wykorzystać jako rosół lub bazę do innej zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.48 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet

To może cię zainteresować