Pasztet wyborny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć,osuszyć i pokroić w kostkę, warzywa obrać,umyć i także pokroić w kostkę na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć mięso,następnie dodać warzywa oprócz wątróbki i przez chwilę smażyć,przełożyć do garnka,zalać bulionem tak aby mięso było przykryte dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować 50-60 minut,10 minut przed końcem gotowania wrzucić wątróbki,zdjąć z ognia przestudzić i wsypać bułkę tartą do nasączenia.
2.Gdy zawartość garnka całkowicie ostygnie zmielić dwukrotnie na maszynce do mielenia,dodać jajka i doprawić do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołową , imbirem i dokładnie wszystko wymieszać na jednolitą,gładką masę.
Formę do zapiekania posmarować masłem i posypać bułką tartą,przełożyć masę mięsną wyrównać,wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec około 40-45 minut.
Komentarze