Pasztet wyborny

4.99 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Domowy,bardzo smaczny z pieczywem smakuje wspaniale.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej
    300 g wołowiny
    300 g kurczaka
    300 g wątróbki drobiowej
    marchewka
    pietruszka
    seler
    2 cebule
    4 jajka
    3 łyżki smalcu
    1 łyżka masła
    1 litr bulionu warzywnego
    6 łyżek bułki tartej
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa,imbir do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Pasztet

Pasztet wyborny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,osuszyć i pokroić w kostkę, warzywa obrać,umyć i także pokroić w kostkę na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć mięso,następnie dodać warzywa oprócz wątróbki i przez chwilę smażyć,przełożyć do garnka,zalać bulionem tak aby mięso było przykryte dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować 50-60 minut,10 minut przed końcem gotowania wrzucić wątróbki,zdjąć z ognia przestudzić i wsypać bułkę tartą do nasączenia.
  • 2. Gdy zawartość garnka całkowicie ostygnie zmielić dwukrotnie na maszynce do mielenia,dodać jajka i doprawić do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołową , imbirem i dokładnie wszystko wymieszać na jednolitą,gładką masę.
    Formę do zapiekania posmarować masłem i posypać bułką tartą,przełożyć masę mięsną wyrównać,wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec około 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować