Delikatny i lekki pasztet. Może być podany jako przystawka lub jako danie główne. jest bardzo pyszny zarówno sam, jak i w towarzystwie sosu chrzanowego z ziemniaczkami.
1.Pietruszkę i marchewkę obrać, ugotować do miękkości. Odstawić.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
Bułkę namoczyć kilka minut w mleku, po czym dobrze odcisnąć.
2.Filety rybne umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić wraz z warzywami, bułką w maszynce do mielenia mięsa. Powstałą masę wymieszać z jajkami i chrzanem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Masa nie może być zbyt mdła, warto ją dobrze doprawić. Następnie masę pasztetową przełożyć do prostokątnej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni. Piec 1 godzinę aż pasztet ładnie się przyrumieni.
3.Po wyjęciu z piekarnika pasztet przygnieść z góry i odstawić na noc do przestygnięcia.
Komentarze