Pasztet jaglano-soczewicowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)
Soczewicę i kaszę jaglaną płuczemy. Opłukaną soczewicę i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach aż zmiękną. Następnie studzimy.
2)Pora kroimy w talarki i obsmażamy na patelni z 1 ząbkiem czosnku. Studzimy.
3)Ugotowaną soczewicę miksujemy blenderem z zeszklonym na patelni porem. Do zmiksowanego pora i soczewicy dodajemy kaszę jaglaną.
4)Do miski dodajemy też startą na tarce marchew oraz pietruszkę. Wbijamy żółtka oraz dodajemy starty świeży imbir oraz sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki
5)Do wymieszanych składników pasztetu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy wszystko do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 60 minut
Komentarze