Domowy pasztet w jasnych kolorach dzięki czerwonej soczewicy i marchwi. Jest delikatny i lekki. Łatwo rozsmarować go na pieczywie dzięki zmiksowaniu mięsa blenderem.
Składniki:
2 udka z kurczaka
1 skrzydło indycze
300g. szpondru wołowego bez kości
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
2 cebule
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
200g. ugotowanej na pół miękko soczewicy czerwonej
1 łyżka majeranku
1 łyżka czubrycy czerwonej
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka soli
smalec do smażenia
Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości.( możemy użyć mięsa gotowanego w rosole) odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
2.Marchew ,pietruszkę oraz selera obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole) Obraną cebulę kroimy w kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy smalec przekładamy mięso. Gdy się lekko podsmaży dodajemy cebulę, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.
4.Mięso z warzywami przekładamy do miski , miksujemy blenderem na gładką masę.
Dodajemy , jajko , bułkę tarta , soczewicę oraz przyprawy.
Wyrabiamy rękoma gładką masę.
5.Pasztet przekładamy do keksówki.
Pieczemy 1h. w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze