Pasztet drobiowo-wołowy z cukinią

4.49 (198 ocen)

Delikatny i soczysty pasztet drobiowo-wołowy z cukinią oraz pikantną nutą pasty chili.

Składniki:

  • ( na dwie keksówki , użyłam naczynia żaroodpornego 20x20 cm)
    2 ćwiartki z kurczaka
    2 podwójne piersi z kurczaka
    500 g szpondru wołowego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    3 cebule
    500 g żółtej cukinii
    2 jajka
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżka ostrej pasty chili
    sól , pieprz
    masło do smażenia
    smalec do smażenia
    masło+ bułka tarta do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowo-wołowy z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet drobiowo-wołowy z cukinią 1.

    Mięso myjemy , gotujemy w wodzie do miękkości , pozostawiamy do ostudzenia , oddzielamy od kości oraz skóry.
    Smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano.
  • Pasztet drobiowo-wołowy z cukinią 2. Obraną cebulę kroimy w kostkę , szklimy na maśle.
  • Pasztet drobiowo-wołowy z cukinią 3. Marchewki oraz pietruszkę obieramy , także gotujemy do miękkości.
    Mięso wraz z cebulą , marchewką i pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach , odciskamy z soku , dodajemy do mięsa wraz z resztą składników.
  • Pasztet drobiowo-wołowy z cukinią 4. Mieszamy masę do połączenia się składników.
    Przekładamy do naczynia/keksówek wysmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą.
    Pieczemy około 90 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Porady

Mięsa oraz warzyw możemy użyć gotowanych w rosole

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować