Pasztet drobiowy z żurawiną

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 2 formy 11 x 11cm:

    2 udka z kurczaka
    400g piersi z indyka
    250g wątróbki drobiowej

    pęczek włoszczyzny
    2 kajzerki
    2 cebule
    2 jajka
    2 łyżki kaszy manny
    100g żurawiny suszonej
    przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa w całości, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, lubczyk, imbir
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5-10 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso z udek oddzielamy od kości.

    Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do przestudzenia.

    Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy.

    Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Możemy również dodać warzywa z gotowania mięsa. Wszystko mieszamy dokładnie w dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, imbirem i lubczykiem, dodajemy jajka, kaszę mannę w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha, powinna być kleista. Na końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie pieczenia, by nie wysychał, folię zdejmujemy 15 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu pasztet odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy go w lodówce kilka godzin.

Porady

Aby pasztet nie wyszedł suchy, nie należy go piec zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych śliwek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować