Pasztet drobiowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dzielimy na części, wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy.
Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy metodą mrugania (poszetowania) 2,5-3 godzin.
Na 40 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy jedną cebulę, marchewki, pora, ziele angielskie i liścia laurowego.
Wątróbkę kroimy na mniejsze części, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 1-1,5 godziny.
Gdy mamy ugotowany wywar, wyjmujemy mięso i odstawiamy do wystudzenia.
Nie wylewamy wywaru.
Pozostałą cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle około 5 minut. Do cebuli dodajemy odcedzoną wątróbkę i chochelkę wywaru.
Dusimy mniej więcej 10-15 minut.
Bułkę zalewamy ciepłym wywarem i odstawiamy.
W tym czasie oddzielamy mięso od kości. Powinno wyjść mniej więcej 1,2-1,5kg mięsa.
Orzechy mielimy 3 razy i dodajemy do mięsa.
Mięso z orzechami, bułką (nie wyciskamy wywaru), odcedzoną wątróbką z cebulą, warzywami z wywaru mielimy cztery razy.
Oddzielamy białka od żółtek, do masy dodajemy żółtka, 1,5 chochelki wywaru i przyprawy.
Mieszamy rękoma do połączenia składników.
Gotujemy 5 jajek na twardo i obieramy ze skorupki. Odkrawamy końce jajek (tak by było widać żółtko).
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Przygotowujemy dwie keksówki.
Jedną o wymiarach 30x8 cm, drugą 17x7cm.
Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Do większej formy wkładamy samą masę, natomiast do mniejszej wkładamy na dno masę (mniej więcej 1cm). Układamy jajka blisko siebie
i przykrywamy pozostałą masą.
Pieczemy w temperaturze 185 stopni przez 55 minut.
Tak przygotowany pasztet studzimy i dekorujemy orzechami.
Smacznego ;)
Komentarze