Pasztet drobiowy z konfiturą wiśniową

0 (0 ocen)

Wiele osób myśli,że zrobienie pasztetu wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych.Chciałabym jednak te osoby przekonać,że pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu.Wystarczy nam mięso z rosołu,z którym nie raz nie wiemy co zrobić i odpowiednie przyprawienie go.

Składniki:

  • około 1,5 kg mięsa drobiowego
    1/2 kg wątróbki drobiowej
    1 marchew
    1/2 selera
    1 korzeń pietruszki
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    1-2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    120 g masła
    1 łyżeczka pieprzu czrnego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    2 łyżki mąki
    oliwa
    2-3 jajka
    4-5 łyżek bułki tartej
    Konfitura:
    240 g konfitury wiśniowej
    2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy z konfiturą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do pasztetu możemy wykorzystać mięso pozostałe z rosołu.Jeśli takiego nie mamy to gotujemy po prostu z kurczaka i indyka rosół.Marchew,selera i pietruszkę gotujemy w bulionie.Wątróbkę myjemy,oczyszczamy,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie,aż się zrumieni.Cebulę i czosnek drobno siekamy.Rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę i czosnek.Smażymy do momentu,aż cebulka się zeszkli.Masło (100 g) rozpuszczamy.
  • 2. Mięso,wątróbkę,ugotowane warzywa i cebulkę mielimy w maszynce do mięsa.Dodajemy jajka,roztopione masło i wszystkie przyprawy.Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Pamiętajmy,że pasztet musi być dosyć intensywnie przyprawiony,gdyż zimny smakuje znacznie łagodniej.Formę wykładamy papierem do pieczenia najpierw wzdłuż,a potem w poprzek.Masę wykładamy do foremki,zostawiamy około 2 cm wolnego miejsca od góry.Pasztet przykrywamy papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200'C.Pieczemy około 70 minut w zależności od pojemności formy do pieczenia.
  • 3. Jeżeli chcemy aby wierzch pasztetu był rumiany,należy 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć papier.Gotowy pasztet wyjmujemy z piekarnika.Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami gorącej wody.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.Dodajemy konfiturę i miksujemy blenderem na jednolitą masę.Konfiturę wykładamy na jeszcze ciepły pasztet i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia.Najlepiej zostawić pasztet na całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować