Pasztet drobiowy domowy w trzech smakach

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny domowy pasztet , czyli wiemy co jemy :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kurczak ok 2 kg
    3 marchewki
    1 cebula
    ziele angielskie
    listek laurowy
    pół gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
    3-4 wątróbki drobiowe
    200 g kaszy manny
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pasztet

Pasztet drobiowy domowy w trzech smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać 2 litrami wody i ugotować do miękkości.

    Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić. Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową wątróbką. Do masy dodać ok 800 ml rosołu, zetrzeć pół gałki muszkatołowej, dodać kasze manną i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko zblendować, przy pomocy blendera lub kubka do koktajli (ja podzieliłam na dwie partie) .
    Masę można podzielić i zmiksować z dodatkami jak : śliwki suszone, koncentrat pomidorowy, opiekana papryka. Przełożyć do słoiczków, zamknąć i pasteryzować ok półtorej godziny na bardzo wolnym ogniu. Na drugi dzień pasteryzować jeszcze raz, tym razem wystarczy pół godziny.
    Słoiczki wyjąć, i ustawić do góry dnem aż do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.

    Pasztet doskonale nadaje się do nadziania naleśników.

Porady

Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, czy paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować