Pasztet na zimę

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pierwszy raz piekłam pasztet. Robiłam go według innego przepisu, lecz w czasie przygotowywania zmodernizowałam go według swoich upodobań.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Około 1,5 kg resztek mięsa z rosołu (mięso drobiowe, kacze, gęsie, indycze, wieprzowe)- ja miałam zamrożone
    Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler) ugotowana w bulionie
    1kg wątróbki drobiowej
    20 dag słoniny
    3 duże cebule
    2 duże bułki
    4 jajka
    Olej do smażenia
    Przyprawy: 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, sól, 6 ziaren pieprzu, pół łyżeczki majeranku, pieprz mielony, gałka muszkatołowa mielona, papryka mielona słodka i ostra, 2 łyżeczki cukru. Doprawienie według własnych upodobań smakowych.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na małym ogniu wstawiamy bulion z 3 szklanek wody, kostki rosołowej i łyżki przyprawy typu Vegeta oraz wrzucamy warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Ostudzić bulion i warzywa.
  • 2. Opłukać wątróbkę i dusić na oleju ok. 10 minut. Następnie odcedzić i wystudzić.
  • 3. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
  • 4. Mielimy przez maszynkę: rozmrożone mięso oraz włoszczyznę z bulionu, wątróbkę, kawałek słoniny, namoczone w wodzie i odciśnięte bułki.
  • 5. Dodajemy cebulkę wraz z olejem.
  • 6. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy. Dodajemy do masy mięsnej jajka oraz dolewamy wywar w ilości, aby masa była nie lejąca.
  • 7. Na koniec dodajemy przyprawy, według własnych upodobań smakowych. Mieszamy.
  • pasztet przed upieczeniem w keksówkach 8. Blachę o wymiarach 25x40 (lub blachę tzw keksówkę) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę. Wierzch pasztetu dobrze uklepujemy a następnie robimy wzorki widelcem, np. kratkę przez całą powierzchnie pasztetu.
  • pasztet 9. Pieczemy w 180st. C 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować