Pasztet na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na małym ogniu wstawiamy bulion z 3 szklanek wody, kostki rosołowej i łyżki przyprawy typu Vegeta oraz wrzucamy warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Ostudzić bulion i warzywa.
2.Opłukać wątróbkę i dusić na oleju ok. 10 minut. Następnie odcedzić i wystudzić.
3.Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju.
4.Mielimy przez maszynkę: rozmrożone mięso oraz włoszczyznę z bulionu, wątróbkę, kawałek słoniny, namoczone w wodzie i odciśnięte bułki.
5.Dodajemy cebulkę wraz z olejem.
6.Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy. Dodajemy do masy mięsnej jajka oraz dolewamy wywar w ilości, aby masa była nie lejąca.
7.Na koniec dodajemy przyprawy, według własnych upodobań smakowych. Mieszamy.
8.Blachę o wymiarach 25x40 (lub blachę tzw keksówkę) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę. Wierzch pasztetu dobrze uklepujemy a następnie robimy wzorki widelcem, np. kratkę przez całą powierzchnie pasztetu.
Komentarze