Pasztet mięsny (mieszany)

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.

Na moim wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowego pasztetu. Uwielbiam go jeść z chrzanem i sałatką jarzynową, a Wy?

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (u mnie dwie porcje):
    Do gotowania:
    1 kg karkówki wieprzowej
    700-800 g. surowego boczku
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    Dodatkowo:
    500 g. wątróbki drobiowej
    4 cebule
    3-4 łyżki oleju do smażenia
    2 jajka
    4-5 łyżek bułki tartej + do posypania formy
    masło do posmarowania formy
    sól, świeżo mielony czarny pieprz
    suszony majeranek i lubczyk
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet mięsny (mieszany) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Karkówkę i boczek gotuję w lekko osolonej wodzie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż będą bardzo miękkie. Na patelnię wlewam olej, wrzucam posiekane w kawałki cebule, podsmażam je do zeszklenia, po czym dorzucam wątróbkę i smażę razem ok. 5 minut. Gdy wszystko przestygnie (gotowane mięso i wątróbka) przepuszczam je razem przez maszynkę (całą zawartość patelni, razem z pozostałym tłuszczem). Do masy mięsnej wbijam jajka, dodaję bułkę tartą i przyprawy do smaku, dokładnie mieszam aż wszystko się ładnie połączy. Foremki do pieczenia smaruję dokładnie masłem i oprószam bułką tartą, wykładam masę mięsną, wyrównuję powierzchnię i wstawiam foremki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 45-50 minut. Kroję po całkowitym ostygnięciu, najlepiej po nocy spędzonej w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować