Pasticcio-Bardzo dobra zapiekanka Grecka. Na 100% zasmakuje osobom gustujących w daniach Greckich :)
60 min
Składniki:
600 g mięsa mielonego
1,5 opakowania makaronu penne
1 pomidory w puszce
400 g sera żółtego
200 g sera fety
1 mozzarella
1 cebula
Sos beszamelowy
Świeża natka pietruszki
1 pomidor
Przyprawy:
pół łyżeczki kminu,
łyżeczka oregano,
łyżeczka cynamonu,
sól, pieprz do smaku
Oliwa z oliwek
Pasticcio-czyli grecka zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę podsmażasz na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodaj mięso mielone i smażymy, do momentu kiedy przestanie być surowe. Dodajemy pomidory z puszki, natkę pietruszki, oregano, kmin,cynamon, sól oraz pieprz. Sos podduś do czasu jego zgęstnienia. W naczyniu żaroodpornym, poukładaj na jego dnie 2/3 makaronu ugotowanego al dente. Makaron posyp tartym serem- część możesz zostawić do posypania wierzchu. Gotowy, zagęszczony sos wyłóż na makaron. Na warstwę mięsa ułóż warstwę fety. Jeżeli zostawiłeś trochę makaronu ułóż go na warstwę fety. Zapiekankę pokryj sosem beszamelowym- nie może być zbyt rzadki, jego rolą jest ochrona zapiekanki przed wysuszeniem. Na wierzchu ułóż tarty żółty ser lub mozzarelle. Zapiekankę pozostaw na 10-15min.-Życzę smacznego :)
Komentarze