Pasteryzowana cukinia dla dziecka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, obrać. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kwadraciki. Ugotować do miękkość nad parą lub w odrobinie wody. Pod koniec gotowania odkryć przykrywkę, aby odparować nadmiar wody. Całość zmiksować za pomocą blendera na gładką masę i przełożyć do małych, wyparzonych słoiczków.
2.Słoiczki ułożyć w garnku wyłożonym czystą ściereczką, tak aby się nie dotykały. Zalać gorącą wodą, tak aby sięgała ona ok 3 cm najniższego słoiczka. Pasteryzować 30 minut, następnie odstawić do wystudzenia odwrócone do góry dnem. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
3.Przecier z cukinii można podawać dzieciom po 6 miesiącu życia. Można podawać go samego bądź z ziemniaczkiem lub marchewką.
Komentarze