Pasta jajeczna z fasolą

4.5 (196 ocen)

Nietypowa pasta jajeczna z dodatkiem fasoli. Przyjemnie pikantna za sprawą czosnku, chilli i kolendry. Pasta nie stanowi typowej smarownej papki, dlatego dzięki nieregularnej fakturze ładnie prezentuje się na kanapkach i smakuje równie dobrze.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
    100 g suchej fasoli
    4 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    4 łyżki majonezu
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    szczypta chilli
    do smaku: sól, biały pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Pasta jajeczna z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta jajeczna z fasolą 1. Fasolę zalać wodą i pozostawić na kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości (ok. 30 min) w wodzie bez dodatków. Odcedzić, wystudzić. Pognieść niezbyt dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
  • Pasta jajeczna z fasolą 2. Jajka zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej - dołożyć do fasoli. Dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wsypać kolendrę oraz chilli. Całość wymieszać.
  • Pasta jajeczna z fasolą 3. Dołożyć majonez i ponownie wymieszać. Pastę doprawić do smaku. Włożyć do lodówki, by składniki się przegryzły.

Porady

Fasolę suchą można zastąpić konserwową - z puszki o standardowej gramaturze 400 g (ok. 250g fasoli po osączeniu).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować