MAKARON z CIECIORKĄ (PASTA e CECI)

3 (2 ocen)

  • 25 min

Pasta e ceci to jedno z tradycyjnych dań goszczących często na włoskich stołach w chłodne jesienne i zimowe dni. Szybka w wykonaniu, rozgrzewająca i pożywna. Polecam gorąco.

  • 25 min

Składniki:

  • makaron (dowolny kształt, najlepiej mniejsze formaty, idelany będzie makaron łazankowy tzw. włoskie maltagliati)
    1 puszka cieciorki
    1 lyżeczka koncentratu pomidorowego
    czosnek
    papryczka peperoncino
    3 fileciki anchois
    rozmaryn (najlepiej świeży)
    oliwa z oliwek
    sól
    natka z pietruszki
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z cieciorką (pasta e ceci) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku podsmaż na oliwie ząbek czosnku, papryczke peperoncino, fileciki anchois i galązkę rozmarynu. Po ok 2 minutach dodaj cieciorkę i zalej wodą (tak żeby przykryć cieciorkę). Dodaj concentrat pomidorowy i sól.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  • 2. W miedzyczasie w osolonej wodzie ugotuj makaron al dente.
  • 3. Po ok. 15 min odcedź ok. 1/3 cieciorki. Wyłów czosnek i galązkę rozmarynu. Pozostałą w garnku cieciorkę zmiksujcie blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji, w razie potrzeby dolej wody, w której gotował sie makaron.
  • 4. Do kremu dodaj wcześniej odlożoną cieciorkę i makaron ugotowany al dente. Gotuj wszystko razem przez ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą.Podawaj posypane natką pietruszki.
    Buon appetito!!!.

Porady

Pasta e Ceci bedzie jeszcze smaczniejsza gdy makaron ugotujesz bezpośrednio w cieciorkowym kremie. Trzeba wtedy przygotować rzadszą zupę krem i gotować w niej makaron podlewając w razie potzreby wrzątkiem. Często mieszając!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować