Pasta all`Amatriciana

5 (1 ocen)

  • 25 min

Jeden z moich ulubionych przepisów 3 podstawowe składniki które tworzą przepyszną całość - spaghetti all` Amatriciana poleca się na obiad.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
    8 pomidorów
    100-150 gram podgardla wędzonego
    100 gram sera pecorino
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka białego wina
    1 papryczka peperoncino
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Ser

Pasta all`amatriciana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na odrobinie oliwy przesmażamy przez chwilę pokrojoną papryczkę peperoncino. Kiedy z patelni zacznie unosić się jej zapach dodajemy pokrojone w kostkę podgardle.

    Smażymy aż tłuszcz się wytopi i powstaną chrupiące skwarki. Skwarki przekładamy na talerzy a na patenie z tłuszczykiem dodajemy pozbawione skórki, pokrojone w kostkę pomidory –dodajemy wino i dusimy 10-15 minut pod przykryciem.

    Następnie zdejmujemy pokrywkę i odprawujemy sos przez około 5 minut. W międzyczasie wstawiamy makaron i gotujemy go zgodnie ze wskazówkami producenta.

    Do odparowanego sosu dodajemy skwarki, odcedzony makaron i starty ser pecorino – wszystko starannie mieszamy i serwujemy, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować