Pasta Ajvar

4.42 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Przepisów na ajvar jest wiele.W oryginalnym przepisie pasta jest robiona na bazie pieczonej papryki z dodatkiem bakłażana,ale ten przepis jest nieco uproszczony.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 kg papryki czerwonej
    20 g mielonej papryki chilli
    1/2 kg cukru
    1 szklanka oleju
    1 i 1/2 szklanki octu 10%
    2 główki czosnku
    600 g koncentratu pomidorowego 30%
    8 dag soli
    7 liści laurowych
    7 ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.42 (189 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy,obieramy i usuwamy gniazda nasienne.Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy.Paprykę i czosnek przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.Dodajemy przyprawy,olej,cukier,ocet i koncentrat.Wszystko mieszamy i gotujemy 15 minut.
  • 2. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i miksujemy na gładka masę.Tak przygotowaną pastę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików.Pasteryzujemy 20 minut w temperaturze 180'C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować