Włoski makaron bez dodatku mięsa. Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/spaghetti-alla-puttanesca/
30 min
Składniki:
dla 2 osób:
ok. 250 g makaronu,
2 fileciki anchois (te pakowane w oleju),
3 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki,
2 łyżki kaparów,
pół szklanki czarnych oliwek,
duża puszka pomidorów,
sól, pieprz, świeża bazylia, płatki chilli lub ostra papryka w proszku
Pasta a'la puttanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni przesmażyć czosnek i anchois, aż fileciki się rozpadną (jeśli używamy płatków chilli, tez należy je teraz wrzucić). Dodajemy pomidory, kapary i oliwki. gotujemy około 10 minut, aż sos troszkę zgęstnieje. W tym czasie możemy ugotować makaron. Sos doprawić - musi być pikantny. Dodać posiekaną świeżą bazylię i ugotowany makaron, dokładnie wymieszać go z sosem. Można posypać startym parmezanem.
Komentarze