pasta a'la puttanesca

0 (0 ocen)

  • 30 min

Włoski makaron bez dodatku mięsa. Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/spaghetti-alla-puttanesca/

  • 30 min

Składniki:

  • dla 2 osób:

    ok. 250 g makaronu,
    2 fileciki anchois (te pakowane w oleju),
    3 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki,
    2 łyżki kaparów,
    pół szklanki czarnych oliwek,
    duża puszka pomidorów,
    sól, pieprz, świeża bazylia, płatki chilli lub ostra papryka w proszku

Pasta a'la puttanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni przesmażyć czosnek i anchois, aż fileciki się rozpadną (jeśli używamy płatków chilli, tez należy je teraz wrzucić). Dodajemy pomidory, kapary i oliwki. gotujemy około 10 minut, aż sos troszkę zgęstnieje. W tym czasie możemy ugotować makaron. Sos doprawić - musi być pikantny. Dodać posiekaną świeżą bazylię i ugotowany makaron, dokładnie wymieszać go z sosem. Można posypać startym parmezanem.


Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy