Uwielbiam ziemniaki i mogę mnożyć w nieskończoność pomysły na ich wykorzystanie. Tym razem przygotowałam pastę, która smakowo przerosła moje oczekiwania – wyszła po prostu pyszna. Taki ziemniaczany pseudohummus z orzechami. Polecam!
Składniki:
200 g obranych, ugotowanych, pogniecionych ziemniaków (np. pozostałe z obiadu)
4 ząbki czosnku
50 g łuskanych orzechów włoskich
2/3 szklanki śmietanki 12%
2/3 szklanki oliwy lub oleju
1 łyżka soku z cytryny
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki mielonego imbiru
szczypta chilli
sól do smaku
Pasta ziemniaczano - orzechowa a la hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy uprażyć na suchej patelni i wystudzić.
Do wysokiego naczynia przełożyć ziemniaki, wlać sok z cytryny, śmietankę i oliwę/olej, wsypać gałkę muszkatołową, imbir oraz chilli. Całość zblendować.
2.Dołożyć obrany i rozdrobniony czosnek, wsypać połamane na mniejsze kawałki orzechy – ponownie zmiksować przy pomocy blendera. Pastę doprawić do smaku solą. Podawać na zimno jako dodatek na kanapki, do warzyw, jaj oraz ryb.
Komentarze