Pasta ziemniaczano - orzechowa a la hummus

0 (0 ocen)

Uwielbiam ziemniaki i mogę mnożyć w nieskończoność pomysły na ich wykorzystanie. Tym razem przygotowałam pastę, która smakowo przerosła moje oczekiwania – wyszła po prostu pyszna. Taki ziemniaczany pseudohummus z orzechami. Polecam!

Składniki:

  • 200 g obranych, ugotowanych, pogniecionych ziemniaków (np. pozostałe z obiadu)
    4 ząbki czosnku
    50 g łuskanych orzechów włoskich
    2/3 szklanki śmietanki 12%
    2/3 szklanki oliwy lub oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ¼ łyżeczki mielonego imbiru
    szczypta chilli
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasta ziemniaczano - orzechowa a la hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasta ziemniaczano - orzechowa a la hummus 1. Orzechy uprażyć na suchej patelni i wystudzić.
    Do wysokiego naczynia przełożyć ziemniaki, wlać sok z cytryny, śmietankę i oliwę/olej, wsypać gałkę muszkatołową, imbir oraz chilli. Całość zblendować.
  • Pasta ziemniaczano - orzechowa a la hummus 2. Dołożyć obrany i rozdrobniony czosnek, wsypać połamane na mniejsze kawałki orzechy – ponownie zmiksować przy pomocy blendera. Pastę doprawić do smaku solą. Podawać na zimno jako dodatek na kanapki, do warzyw, jaj oraz ryb.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować