Pasta z soczewicy

0 (0 ocen)

Bardzo miła odmiana w codziennej diecie taka pasta jest pysznym dodatkiem do pieczywa.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    1 marchew
    kawałek selera
    1/2 pietruszki
    1/2 czerwonej papryki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    3 łyżki przecieru pomidorowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasta z soczewicy 1. Soczewicę opłukać i ugotować, a nawet rozgotować w osolonej wodzie, następnie na sitku odsączyć z nadmiaru wody. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, cebulę i paprykę pokroić w kostkę na patelni podgrzać olej i dodać starte warzywa oraz paprykę i cebulę, delikatnie posypać sola i wszystko razem przesmażyć, następnie dolać 2-3 łyżki wody, przykryć i pod przykryciem udusić do miękkości.
  • pasta z soczewicy 2. Kiedy warzywa są miękkie dodać przecier pomidorowy, wymieszać i jeszcze chwilkę razem dusić teraz dodać odsączoną soczewicę, wymieszać i wszystko dokładnie zmiksować
    do powstałej pasty dodać drobno pokrojony czosnek, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii, szczyptę chili oraz pieprzu czarnego, soli dodać do smaku bo już wcześniej była solona soczewica i warzywa, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Zimną pastę podawać jako dodatek do pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować