Pasta na pieczywo z pieczonej papryki i cukinii

4.46 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Zdrowa i dietetyczna pasta na chleb z papryki i cukinii. Idealnie sprawdzi się na kanapkach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 2 cukinie (ok. 800 g)
    - 5 czerwonych papryk
    - 3 szalotki
    - 6 oliwek zielonych
    - 6 łyżek soku z cytryny
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    - 2 łyżeczki octu balsamicznego
    - 2 szczypty chili
    - 3 łyżki oleju
    - sól i pieprz do smaku
    - szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.46 (205 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty

Pasta na pieczywo z pieczonej papryki i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotki obrać i pokroić w krążki. Papryki umyć i pokroić każdą na 4 części. Cukinie również umyć i pokroić na grube plastry. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pokrojone warzywa. Dokładnie obtoiczyć je w oleju. Piekarnik nagrzać do 180⁰C i piec warzywa po folią aluminiową lub innym przykryciem do czasu aż zmiękną, ok 1 godzina.
  • 2. Warzywa przestudzić i zmiksować blenderem. Dodać oliwki, sok wyciśnięty z cytryny, czosnek, zioła prowansalskie. chili, ocet balsamiczny i ponownie zmiksować. Całość doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć pastę do miseczki i przyozdobić posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować