Pasta na pieczywo z pieczonej papryki i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotki obrać i pokroić w krążki. Papryki umyć i pokroić każdą na 4 części. Cukinie również umyć i pokroić na grube plastry. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią pokrojone warzywa. Dokładnie obtoiczyć je w oleju. Piekarnik nagrzać do 180⁰C i piec warzywa po folią aluminiową lub innym przykryciem do czasu aż zmiękną, ok 1 godzina.
2.Warzywa przestudzić i zmiksować blenderem. Dodać oliwki, sok wyciśnięty z cytryny, czosnek, zioła prowansalskie. chili, ocet balsamiczny i ponownie zmiksować. Całość doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć pastę do miseczki i przyozdobić posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze