Pasta z kurczaka z orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pasta jest inspiracją sałatki, którą jadłam jako dziecko u znajomej z Armenii. Teraz postanowiłam odtworzyć ten smak ale na mój własny sposób.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
    pół szklanki orzechów włoskich
    pół papryczki chili
    2 kromki ciemnego chleba (najlepiej z ziarnami)
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki majonezu
    pół cebuli
    3 łyżki oleju rzepakowego (nieoczyszczonego)
    czosnek granulowany
    sól, pieprz świeżo mielony
    kostka rosołowa

Pasta z kurczaka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka gotujemy w wodzie z kostką rosołową do miękkości. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
    Kromki chleba kroimy w kostkę i zalewamy odrobiną zimnego wywaru z gotowania kurczaka i mieszamy ze śmietaną. Odstawiamy na 10 minut.
    Cebulę i papryczkę chili kroimy drobno i podsmażamy na złoto, na łyżce oleju. Zostawiamy do wystygnięcia.
    Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do wysokiego naczynia, następnie dodajemy posiekane orzechy, namoczony chleb (ze wszystkim), cebulę z chili, łyżkę oleju i majonez. Wszytko razem miksujemy na niezbyt gładką masę (wystarczą 2 minuty), aby wszystkie składniki przybrały formę pasty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką. Przekładamy do miseczki i polewamy pozostałą łyżką oleju. Można udekorować kawałkami orzechów i kurczaka. Można podawać od razu ale najlepiej jest jeśli pozostawiamy pastę w lodówce ok 1 godziny, aby składniki się przegryzły.

Porady

Można ją podawać z pieczywem lub cienkimi naleśnikami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy