Pasta z kurczaka z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka gotujemy w wodzie z kostką rosołową do miękkości. Następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
Kromki chleba kroimy w kostkę i zalewamy odrobiną zimnego wywaru z gotowania kurczaka i mieszamy ze śmietaną. Odstawiamy na 10 minut.
Cebulę i papryczkę chili kroimy drobno i podsmażamy na złoto, na łyżce oleju. Zostawiamy do wystygnięcia.
Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do wysokiego naczynia, następnie dodajemy posiekane orzechy, namoczony chleb (ze wszystkim), cebulę z chili, łyżkę oleju i majonez. Wszytko razem miksujemy na niezbyt gładką masę (wystarczą 2 minuty), aby wszystkie składniki przybrały formę pasty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy łyżką. Przekładamy do miseczki i polewamy pozostałą łyżką oleju. Można udekorować kawałkami orzechów i kurczaka. Można podawać od razu ale najlepiej jest jeśli pozostawiamy pastę w lodówce ok 1 godziny, aby składniki się przegryzły.
Porady
Można ją podawać z pieczywem lub cienkimi naleśnikami.
Komentarze