pasta z fasoli ze smażoną kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jabłka usmażone z cebulą i majerankiem, zmiksowane z białą fasolą tworzą coś a'la "smalczyk" a kasza gryczana usmażona z pikantnymi przyprawami może tu udawać skwarki. I tak powstaje coś w rodzaju roślinnego smalczyku. Taka wersja na pewno jest dużo zdrowsza, mniej kaloryczna ale równie smaczna.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli
    1 jabłko
    1 cebula
    ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    4 łyżki kaszy gryczanej prażonej
    słodka papryka
    szczypta chilli
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    2 łyżeczki majeranku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Dodatki Skwarki Pasty

Pasta z fasoli ze smażoną kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Fasolę odsączyć i wypłukać. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić jabłka, czosnek i cebulę, trochę posolić, przyprawić majerankiem i pierzem, podsmażyć. Odstawić do przestudzenia a następnie wymieszać z fasolą i rozdrobnić na mus. Pozostały olej rozgrzać na patelni na której smażyły się jabłka. Wrzucić kaszę, przyprawić słodką i ostrą papryką, czosnkiem i pieprzem. Smażyć chwilę a następnie wystudzić i wymieszać z pastą fasolową. Podawać jako dodatek do pieczywa.

Porady

Dobrze smakuje na domowym pieczywie, w towarzystwie ogórków korniszonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza gryczana Majeranek Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować