Parówkowe gąsienice - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko należy podgrzać w rondelku i przelać do miski. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy sól, cukier, mąkę i wszystko mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na około 40 minut. Przykrywamy ściereczką.
Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na małe porcje. Kawałeczek ciasta należy rozwałkować na kwadrat. Na brzegu kładziemy paróweczkę i zwijamy ją w rulonik prawie do samego końca. Paróweczkę w cieście kroimy na talarki. Spód nie powinien być rozcięty. Jeden kawałeczek układamy płasko po prawej stronie, drugi po lewej itd. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem. Bułeczki pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do momentu aż będą rumiane.
Podajemy je z różnymi sałatkami lub po prostu z ketchupem, majonezem czy musztardą.
Przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej. Bułeczki są naprawdę pyszne- smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Są łatwe w wykonaniu i niedrogie. Polecam!
Komentarze