Świetne na ciepłą kolację lub na zimną przystawkę.
Składniki:
12 długich parówek drobiowych (łącznie 750g)
Sos:
3 większe marchewki (łączne około 300g)
1 duża biała cebula
miąższ z małego bochenka ciemnego chleba (150g)
2 łyżki masła
2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 liść laurowy
3 goździki
sok z cytryny lub ocet do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku (opcjonalnie)
Parówki w sosie chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, przełożyć do garnka z rozpuszczonym masłem. Dołożyć posiekaną cebulę - dusić 5 min.
2.Następnie wlać bulion i sok z cytryny, dodać pokruszony chleb, liść laurowy i goździki. Gotować 15 - 20 min, od czasu do czasu mieszając.
3.Po tym czasie sos doprawić pieprzem i cukrem. Ewentualnie dodać szczyptę soli (z umiarem - parówki również nadadzą słonego smaku). Dołożyć parówki i całość pozostawić jeszcze na ogniu około 5 min.
Podawać na ciepło lub na zimno po schłodzeniu w lodówce.
Komentarze