Parówki w sosie chlebowym

0 (0 ocen)

Świetne na ciepłą kolację lub na zimną przystawkę.

Składniki:

  • 12 długich parówek drobiowych (łącznie 750g)

    Sos:
    3 większe marchewki (łączne około 300g)
    1 duża biała cebula
    miąższ z małego bochenka ciemnego chleba (150g)
    2 łyżki masła
    2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
    1 liść laurowy
    3 goździki
    sok z cytryny lub ocet do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Parówki w sosie chlebowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Parówki w sosie chlebowym 1. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, przełożyć do garnka z rozpuszczonym masłem. Dołożyć posiekaną cebulę - dusić 5 min.
  • Parówki w sosie chlebowym 2. Następnie wlać bulion i sok z cytryny, dodać pokruszony chleb, liść laurowy i goździki. Gotować 15 - 20 min, od czasu do czasu mieszając.
  • Parówki w sosie chlebowym 3. Po tym czasie sos doprawić pieprzem i cukrem. Ewentualnie dodać szczyptę soli (z umiarem - parówki również nadadzą słonego smaku). Dołożyć parówki i całość pozostawić jeszcze na ogniu około 5 min.
    Podawać na ciepło lub na zimno po schłodzeniu w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować