Parówki w cieście

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To wspaniała przekąska. Robię ją na każde przyjęcie, zwłaszcza dla dzieci. Parówki szybkoznikają ze stołu.

Składniki:

  • 25 dag mąki
    10 parówek
    2 łyżki śmietany
    2 dag drożdży
    łyżka mleka
    sól
    łyżka oleju
    jajko
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Parówki w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, cukru i drożdży robimy rozczyn. Gdy zacznie zwiększać objętość, dodajemy do mąki ze śmietaną, żółtkiem, olejem i odrobiną soli. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek.
  • 2. Z parówek zdejmujemy osłonki. Smarujemy placek lekko spienionym białkiem,
    kroimy na paski o szer. 2 cm. Na każdym kładziemy parówkę i spiralnie ją owijamy.
  • 3. Parówki układamy luźno na blasze wysmarowanej tłuszczem, smarujemy resztą białka. Pieczemy na złoty kolor. Podajemy z keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować