Parówki na szybko

4.95 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowanie takiej potrawy naprawdę nie wymaga wiele czasu, a co najważniejsze – parówki świetnie smakują. W sam raz na szybki obiad dla zgłodniałej rodziny.

Składniki:

  • 4 cienkie parówki
    cebula
    2 pomidory lub pomidory z puszki bez skórki
    ew. kilka pieczarek
    olej
    łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.95 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parówki na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z parówek zdejmujemy osłonkę i każdą kiełbaskę przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w półplasterki.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki lub drobną kostkę i podsmażamy ok. 5 minut na gorącym oleju.
  • Parówki na szybko 3. Do cebuli dodajemy pokrojone parówki i dusimy 10 minut,często mieszając, aby parówki się nie przypaliły.
  • 4. Pomidory oblewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do parówek i mieszamy. Zamiast świeżych pomidorów
    możemy użyć pomidorów bez skórki, dostępnych w puszkach. Dusimy 10 minut. W razie potrzeby potrawę zagęszczamy, dodając łyż kę mąki
    rozprowadzoną odrobiną zimnej wody.
  • 5. Do cebuli i parówek możemy dodać podduszone wcześniej pieczarki, a na samym końcu pomidory. Danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub świeżym
    pieczywem.

Porady

● Zamiast parówek można użyć cienkich kiełbasek typu frankfurterki (parzonych, bo surowe – po pokrojeniu – mogą się rozpaść w potrawie). ● Danie warto podać z surówką, np. sałatą z sosem śmietanowym lub mizerią. ● Zamiast pieczarek można użyć czerwonej fasoli z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować